1 år siden lansering av Vyepti® (eptinezumab) – Hjernenett

Disse sidene inneholder informasjon kun beregnet på helsepersonell

Du forlater nå hjernenett.no

1 år siden lansering av Vyepti® (eptinezumab)

Det er nå 1 år siden Beslutningsforum sa ja til at norske pasienter med kronisk migrene kan få behandling med Vyepti®. Godkjenningen kom med noen vilkår som du finner lengre ned i dette nyhetsbrevet.

Sykepleierne spiller en viktig rolle

 

I løpet av året som har gått har vi i Lundbeck blitt tatt godt imot på alle nevrologiske avdelinger og har gjennom året også blitt bedre kjent med mange av dere sykepleiere som behandler disse pasientene. Det er ingen tvil om at sykepleiere spiller en veldig viktig rolle i behandlingen og oppfølgingen av pasienter med kronisk migrene. Tall fra Legemiddelregisteret viser at det er 28 % av pasientene som bytter fra en CGRP-hemmer til en annen og 10 % som bytter til en tredje (1). Det er altså fortsatt mange pasienter som ikke er optimalt behandlet, og det er kanskje også derfor det store flertallet av norske sykehus har tatt i bruk Vyepti®.

 

Ulik praksis fra avdeling til avdeling

 

Når det gjelder behandling med Vyepti® er arbeidsfordelingen mellom sykepleierne litt forskjellig fra avdeling til avdeling. På noen avdelinger har man et klart skille mellom de som infunderer og de som følger opp hodepinedagbok, effekt av behandling, bivirkninger osv. På andre avdelinger er det de samme personene som følger pasienten fra behandlingsstart og gjennom hele prosessen. Det ene er ikke mer riktig enn det andre og hver avdeling må finne ut av hva som passer best for dem. Men det vi ser er at det er flere og flere pasienter som får Vyepti®, så etablering av gode rutiner er viktig for at både dere som behandler og de som mottar behandlingen, skal få en god opplevelse.

 

Implementering av behandling

 

De fleste av landets avdelinger har nå utarbeidet interne prosesser for implementering av behandlingen og etter hvert som man har blitt tryggere på produktet har det enkelte steder blitt foretatt små justeringer. Et eksempel på en slik justering er praksisen med at pasienten skal sitte igjen etter infusjonen. Nå ser vi at flere enten lar pasienten sitte igjen over kortere tid eller at pasienten får reise hjem rett etter påkledning. Produktbeskrivelsen til Vyepti® sier ikke noe om at pasienten trenger å sitte igjen, så hvis man velger å gjøre det på denne måten, er det helt i tråd med Lundbeck sine anbefalinger.

 

European Academy of Neurology

 

Undertegnede tilbragte de siste dagene av juni på kongressen EAN (European Academy of Neurology) som fant sted i Helsinki. Lundbeck hadde flere arrangementer og et av disse var ‘Meet the expert: Vyepti®; IV demo and Q&A’ hvor sykepleier Annette Wisth, fra Nordlandssykehuset i Bodø, presenterte praktisk informasjon før, under og etter Vyepti® infusjonen.

 

Viktig å avklare forventninger

 

Wisth snakket mye om viktigheten av forventningsavklaring i forkant av behandlingen. Hos migrenepasienter som har fått tilbud om Vyepti® er hodepine og smerte ofte det dominante migrenesymptomet. Når pasienten får en behandling som kan ta ned smerteopplevelsen og intensiteten kan andre underliggende migrenesymptomer bli mer fremtredende, som for eksempel fatigue og kvalme. Fatigue er en vanlig bivirkning med Vyepti® og forekommer hos ca. 3 % av pasientene i de placebokontrollerte kliniske studiene. Til sammenligning var det 2 % av pasientene på placebo som opplevde fatigue. Fatigue var hyppigst første infusjonsdag. Etter den første uken og med påfølgende infusjoner ble fatigue rapportert i lavere insidens (2). «Når pasienten har invalidiserende migreneanfall, ligger, må ha det mørkt, kaldt og stille og ‘bare’ puster seg gjennom de verste smerteriene, får ikke kvalmen og utmattelsen like mye fokus», forteller Wisth. Hun mener derfor at det er viktig å snakke om forventingene til behandlingen på forhånd. Når migrenen har blitt kronisk handler det om å gjøre migrenehverdagen håndterbar. Det vil være urealistisk at pasienter med høy migreneprofil og høy smerteintensitet skal bli migrenefrie. Når det dominante migrenesymptomet blir redusert vil en naturlig respons kunne være at de andre underliggende migrenesymptomene blir synligere. Når disse symptomene blir synligere, kan de også oppfattes sterkere. Muskelstivhet og muskelsmerter er symptomer i prodromal, smerteanfallsfase og postdromal fase, og når hodepinen blir mindre intens kan denne stivheten/smerten bli synligere.

 

Når man starter en behandling og pasienten kjenner på fatigue må en stille seg spørsmålet, kjenner pasienten på fatigue som en konsekvens av behandlingen, eller er det behandlingen som har tatt ned smerteintensiteten, slik at det blir rom for pasienten å kjenne på hvor sliten hen faktisk er?

 

Med Wisth sine avsluttende refleksjoner rundt migrene og fatigue vil jeg bare minne om at vi i Lundbeck alltid bare er en mail eller telefon unna, hvis dere lurer på noe.

 

Vi ser frem til å fortsette samarbeidet med dere.

 

REFUSJONSBETINGELSER FOR VYEPTI®:

– Minst 15 hodepinedager hver måned, hvorav minst 8 dager er migrenedager, over en periode på mer enn 3 måneder.
– Hvis pasienten har hatt medikamentoverforbrukshodepine (MOH), skal det dokumenteres i journal at det er gjennomført medikamentavvenning.
– Behandlingen kan kun foreskrives av spesialist i nevrologi ved offentlig sykehus.
– Forebyggende behandling fra minst tre legemiddelklasser* og minst to subkutane CGRP-hemmere skal være forsøkt tidligere.**             

 

* Som de andre CGRP-hemmerne
** For fullstending liste om krav til tidligere behandling, se referansen:
Protokoll fra beslutninger i Beslutningsforum. www.nyemetoder.no/siteassets/-
documents/beslutninger/beslutningsforum-22052023_Protokoll.pdf.
Lest: 29.07.2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Tall fra Legemiddelregisteret er mottatt fra Folkehelseinstituttet 21.12.2023.

  2. Vyepti®, SPC 12/2023, avsnitt 4.8

Felleskatalogtekst Vyepti®

 

NO-VYEP-0118-2024.08

 

Dato publisert 20.08.2024